Bild

MM I Tranås AB

Äggproducent, utehöns
ID-nr:
809-1
809-2

 

Företaget MM i Tranås drivs av Mats Wilhemsson och Mikael Söderlund. Stallet ligger på Mats gård Bodanäs i Lekeryd, en ort som tillhör Jönköpings kommun. Mikael Söderlund driver även företaget Diggeli-Q som producerar ekologiska ägg. 

40 000 frigående höns ute 

MM i Tranås AB har två avdelningar med 40 000 frigående höns ute. Hönsen har möjlighet att gå ute året om och produktionsformen kallas därför för utehöns. På varje långsida av huset finns en veranda – en slags klimatsluss med tak som möjliggör utevistelse även när det är dåligt väder. Stallet är inrett med tre våningar, ett s.k etagevåningssystem, för att hönsen lättare ska kunna flyga och hoppa upp och ner på olika våningsplan.

Hönorna gillar att gå ut

Hönorna går ute på en rastgård som omges av ett två meter högt stängsel. Under dagen kan hönorna själva bestämma när de ska gå ut genom luckor i stallväggen. Men luckorna stängs nattetid på grund av risken för attacker från rovdjur är störst på natten. Mats tycker det är roligt att arbeta med höns som får gå ute. Det är härligt att se hönsen gå ute och picka, samtidigt som det är en utmaning att få det att fungera. Reglerna för utehöns är lite enklare än KRAV:s regler. Hönorna får t.ex. inget KRAV-foder, utan konventionellt foder precis som frigående inomhus och höns i inredd bur.  

Skogsbruk och växtodling

Förutom äggproduktion odlar Mats gräs som blir foder tillbåde hästar och höns.  Utehönsen älskar att äta gräs ute. De äter rent närmast huset och tycker om att vara ute och riva i det. Om det är dåligt väder kan hönorna ändå gå ut i vinterträdgården, där de kan picka och rota runt i torkat gräs eller hö som har odlats på gården.