Användning
Bindemedel
När ägget värms upp har det en bra förmåga att binda de olika ingredienserna ihop. Ett ägg kan binda dubbelt så mycket vätska som sin egen volym. Den här egenskapen är ett plus för att få köttbullar, köttfärslimpa,
pannkakor och liknande att hålla sig ihop.
Utjämningsmedel
Äggulans förmåga att jämna till eller släta ut är väldigt användbart när man tex gör glass, vaniljsås eller sås.
Emulgeringsmedel
Äggulor används som emulgeringsmedel i bland annat majonnäs, bearnaise eller hollandaisesås. Det passar också perfekt till krämiga pastarätter som tex Spaghetti Carbonara.
Finare yta
Bröd och bakverk som penslas med lätt uppvispat ägg innan det gräddas i ugn får en läcker yta.
Ansiktsmask
Proteinet i äggvita rensar porerna, fixerar huden och ger huden näring utan kemikalier. Äggvita kan således med fördel användas som en rengöringsmask.
Lägg äggvitan i en liten behållare med lock. Applicera äggvitan på fuktig hud. Låt masken torka och därefter tvätta av den med vatten. Sätt på locket på behållaren och upprepa efter behov (äggvitan ska förvaras i kylen under högst två veckor).