ÄGG OCH MILJÖ
Ägg är bland de animaliska produkterna som har det lägsta koldioxidutsläppet. Ägg är ett mer miljövänligt val när det gäller mat från djur.
Ägg har lägre koldioxidutsläpp än andra animaliska produkter tack vare foderomvandlingshastigheten som är hög, vilket innebär att hönorna omvandlar fodret de äter effektivt till ägg. Utsläppen från ägg är cirka två kilo koldioxid per kilo producerat ägg.
Så vill du äta protein från djur men samtidigt tänka på miljön så är ägg ett av det bättre alternativet.
KLIMATAVTRYCK LIVSMEDEL
LIVSMEDEL
|
KLIMATAVTRYCK KILO CO2 EKV./KG |
Ägg | 1,6 |
Kyckling | 2,6 |
Griskött | 4,8 |
Nötkött | 28 |
Lammkött | 21 |
Källa: RISE Klimatdatabas för livsmedel, 2019. Öppna listan. Ladda ner öppna listan här