Lasagne med No Beef

Antal: 4 personer


Lasagne är en favoriträtt för många och det är helt förståeligt - det är helt enkelt en utsökt klassiker. Vår lasagne tillagas med No Beef och är alltså en vegetarisk lasagne.
 
Men ta det lugnt: Du kommer inte att sakna köttet i denna lasagne eftersom No Beef har en härlig, fast struktur - och lasagnen är dessutom läckert smaksatt med en god béchamelsås och krispig ost på toppen.
 
Vår version är vegetarisk. Men du kan enkelt göra en vegansk version genom att använda en växtdryck för béchamelsåsen och vegansk ost för topping.
Opskriftbillede

Du behöver

Lasagnesås
Lasagnesås
1 paket No Beef
Olivolja för stekning
2 finhackade lökar
3 pressade vitlöksklyftor
3 rivna morötter / 175 g morot
1 finhackad snackpaprika
250 g skivade champinjoner
2 burkar hackade tomater
2 dl rödvin
2 msk mild paprika
2 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
Salt
Peppar
 
Béchamelsås
40 g smör
60 g mjöl
8 dl mjölk eller växtdryck
Muskotnöt
Salt
Peppar
 
Lasagnen
1 paket lasagneplattor
1 påse vanlig eller vegansk riven ost

Så här gör du

Lasagnesås
Förbered No Beef enligt instruktionerna på förpackningen - men stek det inte. 
 
Lägg olivoljan i en kastrull. Sautera lök och vitlök tills de är blanka.
 
Tillsätt morot, snackpaprika och svamp och stek i några minuter.
 
Lägg sedan No Beef i grytan och rör om tillsammans med grönsakerna. Låt koka i några minuter innan du tillsätter vätska.  
 
Tillsätt hackad tomat, rör om och tillsätt sedan rödvin och rör om. Lägg sedan i paprika, basilika och oregano. Smaka av med salt och peppar.
 
Låt såsen sjuda utan lock i en halvtimme för att få smak av allt. Förbered béchamelsåsen under tiden.
 
Béchamelsås
Smält smöret i en kastrull på hög värme – det får inte bli brunt.
 
Tillsätt mjölet och vispa det väl med smöret. 
 
Tillsätt mjölken lite i taget tills det blir en slät sås. När all mjölk är i kastrullen så kokar man såsen i några minuter på medelvärme. Rör om hela tiden.
 
Tillsätt riven, färsk muskotnöt i såsen och krydda av med salt och peppar.
 
Lasagnen
Bygg först upp lasagnen genom att lägga lasagnesåsen i botten av fatet. Tillsätt sedan béchamelsåsen och avsluta med lasagneplattor. Täck hela lagret av sås med lasagneplattorna.
 
Upprepa detta 1-2 gånger beroende av hur många lager som önskas och tills skålen är full.
 
Det sista lagret lägger man inte på lasagneplattor på utan toppar istället av med en påse riven mozzarella. 
 
Sätt ugnen på 200 °C med varmluft och lägg in lasagnen. Låt lasagnen grädda i 40-45 minuter tills plattorna är ordentligt bakade. 
 
Tips!
Om du har parmesan i kylskåpet kan du eventuellt riva den och lägga den på ostskiktet tillsammans med mozzarella.