Snabb äppelkaka


 

INGREDIENSER

Antal: 12 portioner

100 g smör
1½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
3 syrliga äpplen
½ dl ljus sirap

Dekoration:
1 spsk florsocker
1 tsk stött kanel

Vaniljglass
Vaniljsås eller grädde

SÅ HÄR GÖR DU:

Sätt ugnen på 175° C. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned det lite i smöret åt gången. 

Fyllning:
Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär äpplena i klyftor. Koka äpplena i sirapen tills de är mjuka.  

Tryck ut ¾ av degen i en smord, eldfast form. Lägg äppelklyftorna ovan på degen. Kavla ut resten av degen på ett mjölat bakbord, och skär den i strimlor som läggs i ett rutmönster över äpplena. Grädda kakan i mitt i ugnen i 30 min i 175° C och låt den svalna.

Servering:
Blanda florsocker och kanel och sikta över kakan. Servera tex med lite vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.