Snabb äppelkaka
INGREDIENSER
Antal: 12 portioner
100 g smör
1½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 syrliga äpplen
½ dl ljus sirap
Dekoration:
1 spsk florsocker
1 tsk stött kanel
Vaniljglass
Vaniljsås eller grädde
SÅ HÄR GÖR DU:
Sätt ugnen på 175° C. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned det lite i smöret åt gången.
Fyllning:
Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär äpplena i klyftor. Koka äpplena i sirapen tills de är mjuka.
Tryck ut ¾ av degen i en smord, eldfast form. Lägg äppelklyftorna ovan på degen. Kavla ut resten av degen på ett mjölat bakbord, och skär den i strimlor som läggs i ett rutmönster över äpplena. Grädda kakan i mitt i ugnen i 30 min i 175° C och låt den svalna.
Servering:
Blanda florsocker och kanel och sikta över kakan. Servera tex med lite vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.