Päronpaj med lättvispad grädde
En mycket god päronpaj med smak av citron
INGREDIENSER
Antal: 6-8 portioner
Pajdeg
220 g vetemjöl
65 g florsocker
100 g smör
1 stor äggula
1 msk vatten
salt
Inkokta päron
500 g strösocker
5 dl vatten
2 citronskivor
4 hårda päron
Söt äggstanning
2 ägg
120 g strösocker
2 dl vispgrädde
Ca 0,5 dl flagad mandel
SÅ HÄR GÖR DU:
Pajdeg
Lägg samtliga ingredienser till degen i en degblandare. Blanda snabbt ihop till en deg. Kyl degen ca 30 minuter. Kavla ut den, cirka 3 millimeter tjock och tryck ut den i en pajform. Picka pajbottnen med en gaffel. Skär bort överbliven deg och frys den i ungefär en timme. Ugnsbaka ca 8-10 minuter på 190 C.
Inkokta päron
Koka upp socker och vatten med citronskivorna. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg ner päronen i lagen och sjud dem sakta i ca 10 minuter tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen.
Söt äggstanning
Lättvispa äggen med sockret och blanda därefter ner grädden.
Häll de inkokta päronen över pajdegen när de har svalnat. Häll över den söta äggstanningen och strö över flagad mandel. Ugnsbaka pajen på 150 C ca 40 minuter tills den ”stannat".
Till servering
Lättvispad grädde