Nötmarängkaka


 

INGREDIENSER

Antal: ca 6 portioner

Marängbotten:
3 pastöriserade äggvitor
100 g socker
100 g hasselnötter

Vaniljkräm:
3 pastöriserade äggulor
1 tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
3 dl grädde 13 %

Fyllning:
250 g jordgubbar

Dekoration:
Citronmeliss
Florsocker

SÅ HÄR GÖR DU:

Marängbotten: Vispa äggvitor med socker och blanda ned grovhackade nötter. Lägg bakplåtspapper på en plåt och fördela degen i ett ca. 5 mm tjockt lager på bakplåtspappret. Baka den ljusbrun i 10-15 min i ca. 200° C. Dela botten i olika former så att du kan göra små bakelser, t.ex runda som på bilden eller skär ut små fyrkanter.

Vaniljkräm: Vispa ihop äggulor, vaniljsocker och 2 msk florsocker. Koka upp grädden och tillsätt 1 msk florsocker. Rör ned grädden i äggsmeten och häll därefter tillbaka smeten i grytan som du sätter på svag värme. Rör krämen tills den har blivit tjock (den får inte koka).  Häll krämen i en behållare och sätt in den i kylskåpet tills du ska servera kakan. 

Servering: Skär jordgubbarna i skivor och lägg emellan bottnarna. Lägg lite vaniljkräm ovanpå och avsluta med ett nötmaränglock. Dekorera med vackert skurna jordgubbar, lite florsocker och ev. lite citronmeliss. Det är bara din kreativitet som sätter gränser.