Bild

EKO-Ägg i Vänersborg AB

Ekologisk äggproducent
ID-nr:
500-1​
500-2
​500-3


Ett familjeföretag

Ekoägg i Vänersborg är ett riktigt familjeföretag som drivs av Ann och Thomas Johansson tillsammans med deras dotter Caroline och svärson Aleksander. Familjen startade med äggproduktion 2001 när de köpte det första hönshuset 2001. Produktionsformen eko var fortfarande relativt ny och mycket lönsam så det kändes bra att satsa på. De kunde bygga ett andra hus redan 2003 och byggde senare ett tredje hus 2008. Nu finns det totalt 18 000 KRAV-höns på gården.

Rastgårdsprojektet

Rastgården är ganska öppen, men familjen vidtar olika åtgärder för att göra den mer trivsam för hönorna. Gården är också med i ett speciellt rastgårdsprojekt som syftar till att få hönorna att gå längre ut i rastgården och längre bort från huset. En av åtgärderna i projektet har varit att plantera 100 vinbärsbuskar i rastgården. Vinbär är en buske som ger både trevlig skörd och bra skydd för hönorna. Ett annat knep som får hönorna att gå ut mer är att placera ut hönsgödsel i stora högar – de är mycket förtjusta i att sprätta i det.

Ny karriär med ekohöns

När Thomas och Ann köpte gården med hönshuset var det ett ganska nytt arbetsområde. Thomas hade tidigare erfarenhet från fasanuppfödning på hobbynivå som var till god hjälp för att komma igång. Han sadlade om från elgrosshandlare för att han kände att det var dags för honom att göra något nytt. Nu är företaget så pass stort att det kan försörja hela familjen. Med 18 000 höns blir det många ägg varje dag. Det roligaste med äggproduktionen är den positiva responsen som de alltid får. Det är en ren och enkel produkt som redan är färdigförpackad.